Dereka.net - etusivulle Dereka Linkit Vieraskirja

« Takaisin Koulutöitäni -sivulle


Kurt Vonnegut & Teurastamo 5

Kurt Vonnegut Jr. Syntyi Indianapoliksessa 1922 arkkitehdin pojaksi. Noin 10 vuotta ennen toista maailmansotaa hänen isänsä oli lähes työtön ja saksalaisvastaiset tunteet ja kulttuurilliset ennakkoluulot näkyvät myöhemmin Vonnegutin novellissa Slapstick (1976).

Vuonna 1940 Vonnegut aloitti biokemialliset opintonsa Cornellissa, ja kirjoitti saman koulun lehteen sodanvastaisia kirjoituksiaan. Japanin hyökätessä Pearl Harboriin, Vonnegut ilmoittautui armeijan palvelukseen vapaaehtoisena 1943. Hänet lähetettiin Eurooppaan taisteluun joulukuussa 1944 pataljoonan tiedustelijaksi. Tiedustelutehtävissä ollessaan saksalaiset saivat hänet vangiksi ja hänet kuljetettiin Dresdeniin.

Helmikuun 13. ja 14. välisenä yönä vuonna 1945 Ison-Britannian ja USA:n ilmavoimat pommittivat Dresdeniä. Vonnegut oli vankina teurastamon alla olevassa lihavarastossa ja yhtenä viidestä ihmisestä selviytyi tuosta karmeasta pommien näytelmästä, lähes täydellisestä tuhosta. Myöhemmin hänet käskettiin saksalaisten taholta yhdeksi ruumiiden hautaajista Dresdenin kaupungissa. Neuvostoliiton joukot marssivat kaupunkiin 1945 ja Vonnegut pääsi takaisin USA:han.

Kurt Vonnegut on tunnettu hänen pessimistisistä ja satiirisista kirjoituksistaan ja novelleistaan. Tunnetuin hänen teoksistaan on 1969 julkaista Slaughterhouse Five, eli Teurastamo 5. Tämä kirja perustuu hänen omiin kokemuksiinsa Dresdenissä, Saksassa, missä hän oli sotavankina toisen maailmansodan aikaan. Vonnegut käyttää fantasiaa ja science fictionia tarkastellakseen ja kuvaillakseen 1900-luvun sivilisaation kauhua ja järjettömyyttä. Hänen herkeämätön kohdistaminen teknologian vaikutuksesta ihmiskuntaan ja ihmisyyteen on johtanut kritiikkiin ja palautteeseen tieteiskirjailijana, mutta kirjailija itse on hylännyt tämän tieteiskirjailija-ajatuksen. “You know - we've had to imagine the war here, and we have imagined that it was being fought by aging men like ourselves. We had forgotten that the wars were fought by babies. When I saw those freshly shaved faces, it was a shock. "My God, my God - " I said to myself, "it's the Children's Crusade.” (Slaughterhouse Five)

Teurastamo 5:ssä Kurt Vonnegut vihdoinkin kertoo kokemuksistaan Dresdenissä vuonna 1945. Kirjan päähenkilö Billy Pilgrim on hyvin nuori jalkaväen tiedustelija joka joutuu vangiksi Dresdeniin. Helmikuussa 1945 Dresdeniä pommitetaan ja pommituksen jälkeen selvinneet vangit pakotetaan hautaamaan silpoutuneita ruumiita.

Tämä tarina Billy Pilgrimistä ja tarina Kurt Vonnegutista, joka koki pääpiirteittäin saman kuin Billy. Robert Scholes kirjoittaa Teurastamo 5:n teemasta New York Timesin Kirjallisuusosastolla: ”Be kind. Don't hurt. Death is coming for all of us anyway, and it is better to be Lot's wife looking back through salty eyes than the Deity that destroyed those cities of the plain in order to save them.”

Teurastamo 5 on epätavallisen menestynyt. Se on kirja mikä pitää lukea, ja lukea taas uudestaan. Teurastamo 5:n suosio on perustuu siihen, että se käsittelee monia kysymyksiä jotka olivat tärkeitä 60-luvun loppupuolella: sota, ekologia ja liikakansoitus. Herra Klinkowitz (New American Fiction and the Practice of Criticism) näkee kuitenkin kirjan suosioon suurempia syitä. Hänen mukaansa Kurt Vonnegutin tekstit 1960-luvulla ovat kuuluisa ihmisen luomus mikä saattaa olla oikeudenmukaisin ja todellisin esimerkki Amerikan kulttuurillisesta muutoksesta. Se kaihtaa muiden aliarvioimista ja riittämättömästi kaupallinen ja mainostettu miellyttääkseen korkeavaltaisia julkaisijoita. Vonnegutin kirjoituksia julkaistiin vuosia aidosti demokraattisissa perhelehdissä ja pehmeäkantisissa kirjoissa. Sitten 1960-luvun lopussa kulttuuri ikään kuin räjähti. Vonnegutille tuli mahdollisuus kirjoittaa ja julkaista näinkin raaka ja todellinen novelli, Teurastamo 5, joka sopi täydellisesti Amerikan kokemaan muutokseen. Sen tarina ja rakenne myivät parhaiten ja muuttuivat jopa kielikuviksi uudella ajalla. Vaikuttavan kirjasta tekee sen todellisuus, todenmukaisuus, kirjailijan omakohtaiset kokemukset ja kirjan ajankohtaisuus. Kirja on todellakin sellainen, mikä kiinnosti 1970-luvun alun ihmisiä ja ihmiset miettivät juuri tämän kirjan tapahtumien kaltaisia tapahtumia. Kirja saa ihmiset ajattelemaan sotaa ja sen vaikutusta ihmisiin, sodan epäinhimillisyyttä ja raakuutta.

Kriitikot arvostelivat paljon Teurastamo 5 –teosta. Joidenkin mielestä se oli liian raaka, toisien mielestä ei lainkaan todellinen. Mutta minkä kirjailija voi totuudelle tehdä? Ehkä kirjan eriskummalliset piirteet saivat kriitikot varpailleen, kirjan päähenkilö on joutunut esimerkiksi avaruuden olentojen sieppaamaksi. Saiko tällainen piirre kirjassa arvostelijat kritisoimaan, vai oliko se kirjan raakuus ja aitous?

Vonnegut kuvailee tiettyjä asioita hyvin tarkasti ja julmasti. Hän ei kaunistele rumiakaan asioita. Hänellä on täysin omanlainen kirjoitustyyli, mikä on toisaalta ehkä hieman hankalaa lukea. Teksti on osittain faktaa ja osittain fiktiota. On hankala tietää mikä menee totuuden rajoista ulos. Tapahtumistaan ja suosiostaan huolimatta minä en ainakaan pitäisi kirjaa kovin erikoisena. Kouluarvosanoina antaisin kirjalle ehkä 7˝. Numeroa nostaa ehdottomasti Vonnegutin jännä tyyli kirjoittaa.

Kirjasta oli hankala löytää tietoa, samoin Vonnegutista. Molemmista kyllä löytyy, mutta englanniksi. Vonnegutin omista sivuista (www.vonnegut.com) ei ollut lainkaan apua, sattumalta vain löysin sivun missä kerrottiin vaikuttaneista kirjailijoista. Kaikista artikkeleista ja jutuista päätellen mitä löysin, tämä kirja on julkaisuaikoihin ollut kovin kohuttu ja kritisoitu, kuten edellä olen antanut ymmärtää.


« Takaisin Koulutöitäni -sivulle

© Dereka 2007